Medlemssiden

Vedlikehold av instrumentet

Et instrument som blir regelmessig vedlikeholdt har lengre levetid. I tillegg til at det er mye kjekkere for musikanten å spille på.

Messinginstrumenter

For å bevare instrumentet ditt, er det viktig at instrumentet minst en gang i halvåret får seg en skikkelig vask.
Bøyler må tørkes av og smøres hver 2. uke og ventiler må tørkes og smøres hver uke. Munnstykket børstes innvendig samtidig som du smører ventiler eller bøyler.

Vask
Bruk lunka vann og litt grønnsåpe eller zalo. Start med å demontere instrumentet. Vær veldig forsiktig med ventilene, det skal lite til før de blir skadet. Aller helst bør du legge ventilene i en liten vaskebolle for seg selv. Ikke demonter selve ventilen. Under ventilene er det ett bunnlokk som du skrur av. Ta av disse og trekk en myk klut av bomull gjennom ventilene.

Bruk en lang flexi kost og dra denne gjennom alle bøylene og rørene på instrumentet. Disse kostene fås kjøpt hos instrumentforhandler og leveres i ulike størrelser.

Trege ventiler kan forekomme på alle horn og av alle metalltyper. Korrosjon (irr) kan skyldes at metallet i ventilene reagerer på blandingen olje/spytt/oksygen. (ulik surhetsgrad, medisiner osv.) Ved å pusse ventilene med et pussemiddel tilpasset kobber/messing går det som regel greit å fjerne belegget. Husk å skylle godt etterpå.

Tørk av ventiler, og ta på ventilolje. Når du setter ventilene inn i ventilhuset er det viktig at de settes inn i riktig rekkefølge. Det står nummer på alle ventilene; 1, 2, eller 3. Det er også et lite spor inne i selve ventilhuset. Denne skal passe med styreknasten på selve ventilen. Setter du ventilene feil får du ikke lyd, eller en litt rar lyd.

På bøylene bruker du bøylefett eller vaselin.

Utvendig vedlikehold
Ønsker du å bevare instrumentet ditt fint og blankt, er det lurt å tørke av det hver gang etter du har spilt.

Sølvbelagte instrumenter kan pusses med pussemiddel tilpasset messing.

Trombone

Bøyler må tørkes av og smøres hver 2. uke og sliden må tørkes og smøres hver uke. Munnstykket børstes innvendig samtidig som du smører ventiler eller bøyler.

Vask
Bruk lunka vann og litt grønnsåpe. Start med å demontere instrumentet. Vær veldig forsiktig med innersliden, det skal lite til før den blir skadet. Legg sliden forsiktig ned.
Bruk en lang flexi kost og dra denne gjennom alle bøylene og rørene.

Tørk av innersliden, og sett på smøring. Når du setter innersliden inn i sliden er det viktig at du er veldig forsiktig så du ikke kommer borti noe. På bøylene bruker du bøylefett eller vaselin.

Utvendig vedlikehold

Sølvbelagte instrumenter kan pusses med pussemiddel tilpasset messing.

Munnstykket

Munnstykket er viktig for å få en god klang i instrumentet. Det blir alltid kondens i munnstykket når man spiller. Er det også rester av mat og brus, vil dette føre til tæring i munnstykket. Belegg og irr medfører nedsatt kvalitet på klangen i instrumentet. Legg munnstykket i lunkent såpevann. Rengjør med en munnstykkebørste, og skyll godt etterpå.

Trommer

Sørg for å tørke støv av instrumentene og holde dem rene. Pass på å at skruer og muttere sitter fast slik at de ikke forsvinner for eksempel under transport. Ha stemmeskruer tilgjengelig for å stramme skinn når det er behov for det. La gjerne slagverkinstruktøren gjøre den jobben.